Vakantiepark De Toffe Peer

Nationale Parken
in de omgeving

Nederland heeft twintig Nationale Parken. Samen vertellen zij het verhaal van de Nederlandse natuur. De Toffe Peer is centraal gelegen tussen de drie Nationale Parken te weten het Dwingelderveld, het Drents-Friesche Wold en de Weerribbben / Wieden. Ieder Nationaal Park heeft zijn eigen natuur. De Nationale Parken bevinden zich op respectievelijk 8, 13 en 10 km vanaf De Toffe Peer.

Nationaal Park Dwingelderveld Vakantiepark De Toffe Peer

Nationaal Park Dwingelderveld
Het bezoekerscentrum van het Dwingelderveld is de poort naar het nationaal park en ligt aan de Ruinense kant van het gebied. De permanente tentoonstelling biedt informatie over het ontstaan en het beheer van het waardevolle heidelandschap. Daarnaast is het bezoekerscentrum een vast startpunt voor excursies en vele kinderactiviteiten, wandel- of fietstochten. In de tuin van het bezoekerscentrum zijn de vlinder- en kruidentuin, de bijenstal en het bijenhotel de moeite waard. Rond een veentje groeien tal van planten uit heide en veen, zoals de zonnedauw.

Fietsen omgeving Vakantiepark De Toffe Peer

Nationaal Park Drents-Friese Wold
Op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland, ligt een bijzonder gebied. Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. In 2000 werd ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden aangewezen als Nationaal Park.

© Giethoorn

Nationaal Park Weerribben Wieden
In de Weerribben en de Wieden ziet u alle schakeringen in de ontwikkeling van open water tot moerasbos. Oprukkende oeverbegroeiing en dichtgroeiend water, drijftillen, rietlanden en voedselarm grasland. Typische moerasbewoners zoals vogels, vissen, zoogdieren, reptielen en insecten, vinden een plek in de gevarieerde begroeiing en de bijzondere plantenwereld.