Ligging en historie Ruinerwold | De Toffe Peer in mooi Drenthe 9,2

Ligging en historie Ruinerwold

De Toffe Peer is gelegen aan de dokter Larijweg. Deze weg is bekend om de meer dan 1000 perenbomen, welke langs de weg staan. In het voorjaar als de bomen in bloei staan bieden zij een magnifiek zicht. Elke eerste zaterdag van oktober worden de peren bij opbod verkocht. Getooid met ladders, harken, vangnetten en omgekeerde paraplu's komen kopers uit het hele land om de onbespoten stoofperen van uiteenlopende rassen te kopen.
 
Ruinerwold (Oosteinde) - middelpunt van Nederland
 
Als men een denkbeeldige lijn trekt van de meeste noordelijke punt van Nederland (op Rottumerplaat) naar de meest zuidelijke punt (bij Terziet in Zuid-Limburg) en tevens een lijn van de meest westelijke punt (bij Sint Anna ter Muiden in Zeeuws Vlaanderen) naar de meest oostelijke punt (bij Nieuwe Schans in Oost Groningen), dan snijden die lijnen elkaar in Oosteinde, bij de dokter Larijweg met de Wolddijk.
 
De Toffe Peer ligt officieel in Oosteinde, maar valt qua postcode onder Ruinerwold.
 
Tot ongeveer de 10e eeuw was het veengebied, waar nu het dorp Ruinerwold te vinden is, dermate nat dat het voor de toenmalige mens geen gebruikswaarde had en er vermoedelijk geen sprake van bewoning was.
In een akte van 1141 kunnen we lezen dat het veengebied tussen Ruinen en Meppel door Bisschop Herbert van Bierum wordt geschonken aan de kerk van Ruinen. Dan is dit gebied al gedeeltelijk ontgonnen en bewoond. De gemeente Ruinerwold ontstond tijdens de Franse overheersing bij keizerlijk decreet op 21 oktober 1811, vanuit het toenmalige Schultamt Ruinerwold.
De hoofdweg is, vanuit de ontginning vanuit Ruinen, als dijk ontstaan tussen Ruinen en Meppel (Haakswold – Wolddijk), De huizen werden gebouwd op een hoger deel van een zandplateau, die iets noordelijker liep dan de dijk. Tussen de huizen liep een "wandelpad” met vonders, de huizen waren voor paard en wagen echter alleen bereikbaar vanaf de dijk. In de loop van de 20e eeuw zijn hier het Boerpad en de Laryweg aangelegd, waardoor de diverse boerderijen veel eenvoudiger te bereiken waren.
 
 
Drenthe vekabo anwb asci Pinnen. Ja graag.